Obiective Turistice

Castrul roman Porolissum

 

Situat la doar 3 km de Cerdacul cu Lavanda, Castrul Roman de la Porolissum este cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din Provincia Dacia. Fortul roman care adapostea peste 5000 de soldati in urma cu doua milenii, reprezinta cel mai mare complex arheologic din România, iar impresionanta lui intrare, Porta Praetoria, se poate vedea de pe terasa Cerdacului cu Lavanda.

Pentru soldatii romani Porolissum insemna „capatul lumii” deoarece aici incepea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma. Drumul roman, construit din blocuri masive de piatra care s-au pastrat intr-o maniera impecabila, facea legatura intre Porolissum -Napoca (Cluj-Napoca) -Potaissa (Turda) -Apullum (Alba-Iulia) -Ulpia Traiana Sarmizegetusa-Tibiscum (Caransebes) -Drobeta Turnu Severin-podul peste Drobeta si pana la Roma.

Ghidul Verde Michelin a acordat 3 stele panoramei ce domneste in locul unde se termina lumea romana, descriind-o astfel: „Cand cerul e senin, privirea merge pana la muntii Maramuresului la nord si nord-est, Cluj-Napoca la sud-est, Huedin la sud si masivul Bihor la est. Foarte verde, inviorat de clinchetul clopoteilor turmelor (vaci sau bivoli) sau de latraturile indepartate ale vreunui caine ciobanesc, acest loc seduce prin incredibila serenitate pe care o inspira, mai ales la apusul soarelui, cand soarele razant vine să lumineze pajistile”.

Gradina botanica Vasile Fati

La 9 km de Cerdacul cu Lavada isi deschide portile una dintre cele mai frumoase gradini botanice din Romania si din Europa.

Cu o suprafata de 24 de hectare, Gradina Botanica din orasul Jibou se întinde în cadrul generos şi cu un farmec aparte al domeniului nobiliar Wesselenyi, numarand peste peste 75.000 de vizitatori anual.

Regasim pe toata suprafata gradinii zone de interes, astfel sunt serele botanice,sectorul Amazonian, cele doua Gradini Japoneze, Gradina Romana,Complexul de acvarii, Rezervatia dendrologica si cea paleontologica, Parcul caprioarelor. Gradina Botanica din Jibou este unicul loc din tara unde creste si se cultiva în exterior nufarul amazonian.

Reservatia naturala Gradina Zmeilor

Una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Romania este Grădina Zmeilor, din apropierea satului Gălgău Almașului, la 18 km de Cerdacul cu Lavanda.

Declarata arie protejatata in anul 2000, „Meteora „Romaniei”, cum este denumita Gradina Zmeilor, va uimeste cu stancile ei sculptate de acțiunea vantului, a ploii și a zăpezii, care au devenit personaje fantastice în legendele localnicilor. Fata Catanii, Zmeul și Zmeoaica, Soldatii, Eva, Capitanul sau Dorobanțul va asteapta sa le descoperiti povestea!

Biserica de lemn din Brebi

Edificata in anul 1759, biserica de lemn din Brebi este inscrisa pe lista monumentelor istorice din Romania. Cand deschideti poarta lacasului de cult va intampina o imagine care a conferit unicitate acestui loc: toti sfintii pictati pe pereti zambesc.

In biserica inca se mai slujeste de doua ori pe an, cu ocazia sarbatoririi Sfintilor Imparați Constantin și Elena și a Sfintilor Arhangheli Mihai și Gavril, cele doua hramuri pe care biserica le-a avut de-a lungul timpului.

Biserica de lemn din Creaca

Biserica de lemn din Creaca este un lacas de cult, inscris pe lista monumentelor istorice ale judetului Salaj, ce poartă hramul „Sfantul Nicolae”.

Biserica este datată din secolul XVIII, insa nu se cunoaste data construirii.

Conform traditiei, biserica urmand vatra satului, a fost mutată de trei ori, ajungând în acest loc în 1600.

In forma actuala, atestata ca ortodoxa, este amintita în perioada 1760-1762.